Szemránckrémek titkos élete
2018. június 06. írta: Szolnoki Nikolett

Szemránckrémek titkos élete

avagy van-e jó szemránckrém?

 img_1597.JPG

Kell szemránckrém?

Az első és legégetőbb kérdés ez. Az a helyzet, hogy a kérdés önmagában rossz. A “szemránckrém” a bőrápolás legszörnyűbb szava. Brrr...  Először is azért rossz, mert a ráncokra utal. A szemem alatt táska van, kék karika, püfi és nagyon száraz kis pergamenbőr. A klasszikus ránc az vagy az alsó szemhéj redő, vagy a szarkalábnak csúfolt először dinamikus, később statikus nevetőránc. A szarkaláb kifejezés sem tetszik és nem is használom. Ha pedig tényleg ránc, akkor azt biztosan nem tünteti el kozmetikai krém sem. Vagyis azt ígérni, hogy egy “krém” eltünteti a ráncokat, az gonosz hazugság és rovarmosolyú szemfényvesztés.

Igen-igen, kritizáljuk tovább a kérdés megmaradt részét a “krém” utószót. Tegyük ezt mégpedig azért, mert áthallással arra a két európai szokásra utal, hogy egyrészt a bőrápolással kapcsolatban krémekben gondolkozunk (ami lehetőleg legyen finom és jóillatú) és hogy egyetlen krémben keressük a megoldást. Az életünket tesszük fel arra, hogy megtaláljuk a szent-grál szemránckrémünket.

Mit tegyünk a szemünk alá?

Attól, hogy a kérdésből minden szót kigyomláltunk, a probléma ugyanúgy fennáll. Átfogalmazva általam most így hangzik: használjunk-e külön valamit a szem alá?

Kezdjük a “valami”-vel. Kezdjük azzal, hogy ne automatikusan “krém” jusson az eszünkbe. A bőrápolás tisztítással, hámlasztással, aktív hatóanyagok bevitelével, hidratálással és napvédőzéssel járó, élethosszig tartó életformát és lépések egymásutániságát jelenti (sajnálom, így van, nincs egyetlen csodakrém), ezt a rutint nem lehet “krémekben” gondolkodva elképzelni. Toner, esszencia, szérumok, gélek. Ezek azok a formulák, amik ennek a sok lépésnek a felvitelét lehetővé teszik. Hét krémet nem tudunk egymás fölé kenni. Ezeket viszont igen. Tehát ha bármire gondolok a szememmel kapcsolatban, inkább ezekben gondolkodom először.

A testünkön itt a legvékonyabb a bőr, nincsenek szőrtüszők és faggyúmirigyek. Hamar kiszárad, elvékonyodik, áttetszővé válik, megnyúlik, visszatöpped, igazi Barba mama. Adja magát az ügy, hogy külön elbánásban részesüljön. Ugyanakkor bőrnek bőr, ezért alapvetően elég ha bőrnek kezelem.

Érthető tehát, hogy van aki azt mondja: ugyanazokat kenem oda is, mint az arcom többi részére, nekem nem fognak dupla áron fele mennyiséget egy pici cuki tubusban eladni, ugyanazok a hatóanyagok, megnéztem. Ez teljesen igaz. Nincs más, pláne nem több a szemkrémekben sem, mint a többiben. Ha valami különbség van, akkor inkább a kevesebb hatóanyag és több hidratáló rész, hivatkozva arra, hogy a szem környéke különösen érzékeny.

De hát a legproblémásabb terület! A szem alatti szélkakas! Valahogy mégiscsak máshogy kellene babusgatni, nem?

Mit használok ?

Abban a táborba jutottam, ahol külön szemránckrémet már nem veszünk. Ugyanazokat használom ott is, mint az arcom többi részén. Ez alól kettő kivétel van: nem hámlasztom és ott nem használok retinolsavat. A külön babusgatáshoz viszont hozzátartozik néhány csepp különleges finomság, amit csak a kis kedvenceimnek tartogatok: az egyik stabilan egy csipetnyi retinol (hiszen hol van nagyobb szükség rá, mint a szemem körül?), ami mostanában a Tindigo 0.5% jojoba olajas Night&Glow éjszakai szérum. A másik titkos-egy-csepp-szétmotzsolva, reggel-este mostanában a Niod Fractionated Eye Contour Concentrate. A következő kiszemelt márka a Garden of Wisdom szem széruma lesz, ez is csak az extra kényeztetés miatt.  Viszont sosem hagynám ki az extra hidratálást, de ehhez már nincs külön csodakrémem, bőven tapikálom oda azt, amit máshol is használok. 

(Kép: részlet, Madonna of the Cherries, Joos van Cleve, about 1525, Art Gallery, Bristol)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr5613965972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadviga13 2018.06.06. 19:32:34

Juhhúúú! Megjött a hozzászólási lehetőség is! <3 Én is csak a napi arcápoló rétegeimet kenem a szemem környékére. Kis esszencia, kis toner, kis Niod Surviver 0, kis hidratáló, kis retinol... Egyedül a fényvédőt hagyom ki a szemhéjról és a szemzug körül,mert mindig rettegek, hogy marni fogja a szemem. Hedvig

Szolnoki Nikolett 2018.06.07. 04:51:04

Szia! De jó hogy ezt írod! Ugye hogy itt is a szérumokban van a kulcs és nem egy külön szemránckrémben? A fizikai fényvédő is marja a szemed? A kémiai fényvédők tényleg tudnak csípni ... Pláne ha nincs vagy alig-smink van, én nem merem kihagyni

Szolnoki Nikolett 2018.06.07. 07:20:23

Beugrott még valami: ha Survival 0, akkor helyette Survival 30?

Jadviga13 2018.06.09. 12:08:48

Az az igazság, hogy mélyen ülő szememre, amin a festék is meggyűrődik előbb utóbb, a vastagabb fizikai fényvédőimmel nem is gondoltam próbálkozni, hisz azoknak arcra is kell jó negyed óra, hogy viszonylag vállalhatóra idomuljanak. Nem is tudom, hogy a szemsminkkel hogy viselkednének. Éjszakai bagolyként ennél korábban kelni már nem bírok, így is már a klasszikus viccnél tartok lassan: "- De jól nézel ki! - Köszi, csak sajnos ezt minden reggel tovább tart elérni..." Viszont a Survival (amilyen gyorsan a 0-ás beszívódik) akár jó is lehet. Várom majd róla a beszámolódat, hogy teljesít szemhéjon

Színváltó Klub 2018.07.19. 14:00:45

Helloka, végre én is itt:)
Nekem mostanában a Geek & Gorgeous HA5 Rich hialuronsavas szérum jött be nagyon. Finom állagú, és azonnal kisimítja az apróbb ráncokat. Néha olcsó megoldásként, és szigorúan estére pedig a Rossmann-ból a Babydream extra sensitive arckrém kerül elő (bár ez még a hialuron előtti időkben volt). Ezt csak a szemem környékemre kenem, ami száraz, míg az arcom többi része kombinált. Az Uriage Tolederm krémet is használom néha. Ha épp az van kéznél, akkor pedig egy csepp argán olajat. Illetve fizikai fényvédő. Ebből még keresem az igazit, jelenleg a Paula's choice-t tesztelem, amiből a nem színezettet jobban szeretem erre a területre, mert itt nem árt, hogy van egy kis fehéres beütése, és csillog (nem úgy, mint színezett társa), így optikailag fiatalítja a szemet. (Fontos, hogy a felsoroltak mind illatmentesek)

Szolnoki Nikolett 2018.07.20. 10:20:51

@Jadviga13: A Survival 30 nagyon tetszik, kenem az egész arcomra (valami kémiai fölé második, fizikai rétegnek), nemcsak a szemkörnyékre :D

Szolnoki Nikolett 2018.07.20. 10:24:29

@Judit sminkszobája: de jó, köszönöm hogy leírtad :D A szemkényeztetés más mint a direkt szemránckrémtől-várok-csodát kenegetés, igen :D A sok rétegem mellé én a Geek & Gorgeous HA5 Light-ot vettem és - nem akarom elkiabálni - de teljesen NIOD MMHC2 dupe eddig ... (óh, mit le mertem írni, haha :D )
süti beállítások módosítása