Fényvédő vadászat, mint életforma
2018. május 13. írta: Szolnoki Nikolett

Fényvédő vadászat, mint életforma

img_1148.jpg

Az a generáció vagyok, aki sokáig nem használt napvédőt, legfeljebb nyaraláskor. Azt is csak leégés ellen. Szép barnán szerettünk hazajönni. Minél barnábban, annál jobb volt a nyaralás. A barna szín egészséges volt, gyógyulnak a pattanások, mégiscsak nyár van. 

Nem tudom eldönteni, mostanra mennyi az ún. belső (vagyis intrinsic, genetikai, természetes) bőröregedés rajtam és mennyi a külső (extrinsic, környezet, nap okozta). Mindegy, eső után köpönyeg, van szépen minden, ami kell: tág pórus, foltocskák, ráncok, ereszkedett bőr. 

A lényeg, hogy amióta elkapott a skincare-mánia, napvédőzöm szorgalmasan minden nap. Ami ránc van azt rábízom a retinolra, de több photo-ageing nem kell.

Nos, a fényvédő krém kenése először nem tartozott a bőrápolás élvezhető részéhez, szükséges nyűg volt, plusz réteg, új tanulnivaló. Ráadásul hamar kiderült, hogy az "ajánlj egy jó napkrémet" -re nincs válasz. Mindenkinek magának kell ezt az El Camino-t végigjárnia és a célbaérkezés sem garantált. 

Mostanra finomodott a helyzet: ott tartok hogy sokféle napkrémem van és már nem is törekszem a szent grált megtalálni. Mert más a bőröd, az idő, az alkalom, mindig mást csinálsz a napkrémedben. Olyan mint a ruhák és a ruhatár. Többféle, kombinálod, újat veszel, továbbadod, márkás és turi, alkalmi és hétköznapi, télre-nyárra. Mit mesélt a szomszédasszony, mit vett a barátnőm, mit láttam Youtube-on, mit írnak a Sun Cream Group-ban.

Mielőtt belefogok leírni hogy napvédőzök most, rögzítsük néhány tényállást. 

  • Nem rettegek fóbiásan a naptól, napfényben nőttem fel. Nem égek le gyorsan, a melanocitáimnak edzett az idegrendszere, egyébként is az a dolguk, hogy védjenek. Vagyis nem remeg a kezem, ha nyáron sem kenek 50 faktorosat, elég a 30-as. Miért? Mert a két faktorszám között a hatékonyság növekedés mindössze 1.5% és a 30-as faktorú krémeket felhasználóbarátabbá tudják formulázni. Az én generációmnak - hogy szokjuk meg és kenjünk naponta -, fontos hogy szeressük amit kenünk, nem akarunk több megalkuvást, nincs már rá idő. Már jól akarjuk magunkat érezni. 
  • És rögzítsük azt is, hogy csak alapzóval, BB/CC krémmel sem tudunk fényvédelmet teremteni, mert nem használunk belőlük olyan mennyiséget, amennyit fényvédőből kenni kell. Talán ezt volt a legnehezebb megszokni, hogy négyszer annyit kenjek, mint amennyit gondolok hogy kenek. Mennyi az annyi? Nagyjából egy kávéskanál az arcra. Utána plusz nyak. Plusz dekoltázs. Plusz a többi kilógó rész. 
  • Rögzítsük, hogy a faktorszámok NEM adódnak össze, két 15-ös faktorszámú krém nem lesz soha 30-as. Soha.
  • Rögzítenivaló még, hogy én nem vagyok érzékeny a kémiai fényvédőkre és nem félek a róluk keringő mítoszoktól sem, nyugodtan használom őket. Nem hófehér az alapszínem, a színezett hidratálók és fényvédős BB-k között is találok számomra megfelelőt. Ja, így könnyű! Nem, így sem könnyű, hónapok és évek, amíg kitalálod ezeket magadnak. A fényvédő vadászat életforma!
  • Szóval, a varázsszó nekem itt is a rétegzés. Ha pl. három-négyféle akármit használok, ahol a legalacsonyabb faktorszám is 20-30, a magas meg hu-húú, akkor a maradék éveimben már büszke leszek magamra. Így lassan a koreai BB/CC-k is bekerülhetnek a csapatba, senki sem marad ki a buliból. Lehet hidratáló krém spf-el, színezett akármi, spf alapozó, az erő a faktorszámban ÉS az összmennyiségben van. Nem egy óriási tál sonkástésztától, hanem négyfogásos ebédtől dőlök ki. Így fincsi és emészthető nekem.
  • Trükk még az is, hogy legalulra kémiai fényvédő kerüljön, aztán jöhet a kevert és a tetejére huppanhatnak a fizikai fényvédők, hiszen azok úgysem akarnak felszívódni. 
  • És, igen, újra is kenem, ha kell: vagy egy adag fizikait rátapicskolok DIY cushion-ból az arcomra, vagy - ha már nem kell a sminkem - egy szép adagot egyszerűen újrakenek ahogy reggel tettem. 

 

És íme a arzenál, amiből mostanában válogatok:

  • Olaz Regenerist 3 zone day cream SPF 30 moisturiser (ebből télen 2-3 pumpányit is szét tudok kenni az arcomon, szépen terül, kémiai, nagyon jó hidratáló is, ezt csak lekapom a Müllerben a polcról és máris az enyém)
  • Clinique mineral sunscreen lotion for body SPF30 (arcra is ezt használom, nincs szinte különbség az arc és a body INCI-je között, viszont dupla kiszerelés, Glamour napi kényeztetés volt)
  • TheFaceShop Oil Control Sun Cream SPF35 PA++ (K-Beauty mánia, kevert)
  • Etude House Sunprise Mild Airy Finish SPF50 PA+++ (K-Beauty mánia, fizikai)
  • Bioderma Photoderm AKN Spray SPF30 (leggyakrabban nyak, dekoltázs, testre használt, kémiai)
  • No7 Protect&Perfect Intense BB Facial Sun Protection SPF 50 UVA+++++ in Fair (ez már színezett hidratáló, a csapat legfiatalabb tagja a Bristol-i Boots-ból, kémiai)
  • bareMinerals Complexion Rescue Tinted Hydratin Gel Cream SPF 30 (Ági barátnőm ajánlására fizikai)
  • L'Oreal Glam Nude BB Cream 5in1 SPF 20, medium to dark (egyszerűen hozzájutunk itthon is, kevert)
  • Almay Smart Shade Anti-Aging Skintone Matching™ Makeup SPF20 in Straight Up Medium (ez 'Youtubeon-láttam' impulzus vásárlás volt Amazonról, de totális szerelem, ámítóan szuper és fizikai)
  • IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ illumination spf50 (kihagyhatatlan ikonikus darab, fizikai)
  • Missha Perfect Cover BB Cream SPF24 PA+++ #23 (K-Beauty mánia, kevert)
  • Purito Snail Clearing BB Cream SPF38 PA+++ #23 (K-Beauty mánia, kevert)
  • Australian Gold Botanical Sunscreen SPF 50 Tinted Face Mineral Lotion, 3 Fl Oz (fizikai, ez a legújabb szerelem! Mattra-semi mattra szárad, no makeup day-en is zseniális, vagy ha szeretném egyben mesés primer.)
  • és az új résztvevő: NIOD Survival 30. Fizikai fényvédő, extra sima felvitel, tökéletes sminkalap

img_1540.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr5513909202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása