Hogyan legyünk gyönyörűek?
2018. június 01. írta: Szolnoki Nikolett

Hogyan legyünk gyönyörűek?

avagy az időtlen szépség

30411893_158247811666486_6645544829118378013_n.jpgNem kertelek, a legelején lerántom a leplet a titokról: ötven évesen nyilván máshogy vagy gyönyörű, mint húsz évesen voltál. Óh, de jól hangzik és pláne milyen egyszerű, igaz? De ez az, amit nem tanít senki, neked kell rájönni, hgy van ez, nincs hozzá megoldókulcs.

A fiatalságot látjuk szépnek 

Arra vagyunk szocializálva, hogy a szépség egyenlő a fialatsággal. Mi minden fiatalt szépnek látunk. (A fiatalok viszont nem látják magukat annak, minket meg bosszant, hogy szinte többször elégedetlenek a külsejükkel, mint mi.) Azért nem szeretnénk öregedni, hogy szépek maradjunk. Ha nem öregszünk, akkor fiatalok maradunk, vagyis szépek. Na ez a legnagyobb téveszme, ezt kell helyretenni magunkban. Ha kell, írjuk le százszor egy papírra: "A szépség nem egyenlő a fiatalsággal. Mindig tudok gyönyörű lenni." Százszor!

Az öregedés sztereotípiája és szimbóluma a ránc. Nincs jó hírem, a ráncok maradnak. Van sokféle trükk, hogy kicsit ráncba szedjük őket (nagyon vices…), de alapvetően ne ehhez kössük boldogságunk zálogát. Nézzük, mennyi ász van a kezünkben. 

Nem fiatalnak kell látszódni, hanem ápoltnak kell lenni

Szépítsük azokat a részeinket, amit tudunk. Ez nem kötődik korhoz. 

Legyen egy jó frizurád

Keresd meg azt a hajat ami illik hozzád. Lehet változtatni, lehet tüsi vörös és utána mogyoróbarna loknis, de egy idő után találja meg mindenki azt a stílust és fazont, ami “ő”. Ami annyira ő, hogy - kis kilengésekkel -, de alapvetően marad. A huszadik osztálytalálkozón és a negyvenediken is. Hogy a “jé, te semmit nem változtál” szó szerint legyen igaz. Így hívják: signature look. Jó-jó a kísérletezés, de akinek megvan a signature look, az tudja, milyen szerencsés. Mindig is hosszú hajra vágytam. Sosem volt igazán hosszú. Mert amikor nőni kezdett, nem volt kényelmes. A hosszú haj nem "én"-s. Ezt el kellett engedni. Voltam vörös-gesztenye-mahagóni, voltam olyan sötét-hogy-az-már-fekete, egyik sem tartott ki. Mostanában rövid és világbarna. Ez fog maradni. 

Legyen ápolt a szemöldököd

Ha nagyon kikopott, ha nem nőtt vissza a szedés-őrület után amiben az én korosztályom zászlóvivő volt, ha kuszává vált, akkor is. tegyél meg mindent a szemöldöködért. Nem is gonduljuk, mennyire öltöztet egy szép szemöldök. A no-makeup itt kezdődik, nem a szempillaspirálnál. Tele van az internet trükkökkel, a nagy sminkcégek mindent bevetnek. Megoldás festés, az igazítás, a finomszálas tetoválás vagy a microbladeing is. Senkit ne vigyen el a szemöldök-rendőrség! Kérdezd csak meg nyugodtan Ági barátnőmet, milyen csoda lapul a szemed fölött! A szempilládban is sokkal több van, mint hinnéd: pöndörítheted, festheted kedvedre. 

Legyen ápolt a bőröd

Nem, nem a ráncokról beszélek. A bőrről. Nem mindegy, hogy a ránc milyen bőrben fut.   A bőr ettől még lehet tiszta, friss, hidratált, ragyogó, egyenletes. Tegyünk rajta mindent rendbe, amit lehet. Ez reális cél. Nem a botoxról beszélek, nem a feltöltésről, nem a többiről. Minden marad lötyi és ráncos. Én a bőr felszínéről beszélek, arról ami rajtunk múlik, az mi otthoni bőrápolási rutinunkon. A bőröd legyen szép és az olyanban még a ránc is mosolyog!

Legyen gyönyörű a mosolyod

Járj fogorvoshoz, szedje le a fogkövet, fehérítse ki a fogad. Legyen olyan szép a mosolyod, hogy ne tudj vele betelni. A legjobb beruházás, hidd el. 

Legyen ápolt a kezed, körmöd, lábad

Nekem ez finom rövid, elegáns manikűr. A lakk lehet színes. Ha valakinek a strassz és karácsonyfadísz-nyuszitojás minta tetszik, akkor az, csak törődjünk vele.  A gél-lakk érában ezek a kis tünemények mosogatószer-, festékoldó-, kertészkedés-, panírozás-, pucolás- és ablakmosás- állóak. Nincs kifogás, jajj a munkám miatt nem lehet, jajj a háztatásban úgyis tönkremegy. Már nem. Óriásit haladt a manikűr biznisz, nem megy tönkre. A szépen tartott láb pedig nemcsak a szépséghez fontos, de az egészséghez is. 

Öltözködés, stílus

Na, ezen még dolgoznom kell. Vannak "én"-s színek. Tudom hogy nem szeretem a nagymintás ruhákat. Inkább nadrág, mint szoknya. A sarok laposodik. A farmer örök. Ha tehetném a fekete bőrdzsekimben aludnék. Testhez simuló ruha. (Biztos hogy a nyuszipárnával is jó lesz? Hát, jobb mint elkezdeni sátor-ruhákat hordani, az biztos. A nyuszipárnát pedig össze lehet szorítani trükkös fehérneműkkel.) Egyszerű kiegészítők.  Mégis azt hiszem, el fogok menni stílustanácsadásra. Nem azért mert nem tudom, mit húzzak magamra, hanem több szem többet lát. Változik az alakom, változom én, változnak az évszakok, a terndek, alig tudok lépést tartani. Ja, hogy nem is kell mindegyikkel? Aha...  Az objektivitás új ötleteket fog adni. Persze, hogy beszámolok majd róla!

Legyünk kedvesek

És még valami nagyon fontos. Legyünk kedvesek. Kedves, aki figyel másokra, aki mosolyog, törődik, aki megért, aki megérint. Aki szépen beszél, dícsér, érdeklődik, elismer, újat tanul, meghallgat. Az ilyen embert mindenki sokkal szebbnek látja akár a mesebeli tündérnél is.

És legyél kedves magadhoz is. Ne csak másokhoz. Rakd félre például az önvádakat. Ne a lekiismeretfurdalás uralja a hangulatodat, ne panaszkodj magadra, ne arról beszélj hogy mit rontottál el, hogy ügyetlen vagy. Ne hagyd magad befolyásolni, állj ki magadért. Ha neked ez tetszik, hát ez. Ha ezt akarod kipróbálni, hát próbáld ki! Mesélj a sikereidről, mesélj az örömödről, legyél elégedett magaddal. Értékeld magad, mert csodálatos vagy. Legyél bátor, legyél büszke magadra. Bőven van miért! 

screen_shot_2018-05-22_at_18_00_59.png

screen_shot_2018-05-22_at_18_01_34.png

screen_shot_2018-05-22_at_18_01_45.png

screen_shot_2018-05-22_at_18_01_57.png

Sipos Lilla Judit: Szögek

A szög hétköznapi, uniformizált, tömeggyártott használati tárgy. Kialakítása, változatai a funkció szempontjából tökéletesítettek. Utilitarianista valója egyetlen célban összpontosul: beverik. Műtárgyaim a szögeket létrehívásuk indokától, egyetlen értelmüktől fosztják meg. Kiemelik őket a praktikus egyformaság tömegéből, egyedi darabokká válnak. Ennek ára a teljes funkcióvesztés.

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr2613993090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása