A szem alatti Jurassic park
2018. szeptember 10. írta: Szolnoki Nikolett

A szem alatti Jurassic park

t-rex_eye.jpgTisztázzunk valamit, mielőtt belecsapunk a közepébe. Igenis van a szem alatt egy redő, úgy hívják alsó szemhéj redő és nem ránc! Nem lehet eltüntetni. Évről évre nehezebben viselem, amikor fiatalok korrektoroznak és a korrektor beleül a természetes redőbe és "leráncozzák", mert már nekik is van. A korrektor már csak ilyen, ha van egy gödör vagy árok, oda belemossa az idő. De az nem az én-féle ránc. 

Egyébként ránc és ránc között is tegyünk szofisztikált különbséget. Van az igazi ránc, ami a bőr irharétegében található kollagén árulásából ered. Ha ezt a mimikai izmok még folyton rángatják is mert sírunk-nevetünk, akkor a ránc mélyül és állandósul. Ez a szarkaláb. A szemhéj redő alatt vízszintesen vagy napsugárszerűen futnak, egészen kimásznak a külső szemzug környékére. Az enyémek ráadásul mindkét oldalon máshogy futnak. A számuk nagyjából stimmel, de önfejű mindegyik. 

Aztán van a nem-ránc, hanem a "pergamenbőr". Ez a belső szemzug és csatolt területek specialitása, pillanat alatt kiszáradó, ezért ráncos és töredezett felületű, kis életreszóló feladat. Gyorsan lehet őket hidratálni, ám ez is olyan mint a szivárvány, pillanatokig tart.  Szépen hidratált vá-vá-vúú érzéssel befejezed a reggeli rutint, de ha valami sminkféle is odakerül és a visszapillantó tükörben is magadra szeretnél kacsintani: már oda az illúzió. 

A szem alatti színkavalkádról a Tudományosszépség blogon itt olvashattok részletesen. A szem alatti táska vagy éppen besüppedés részben szöveti genetika, részben nyirokkeringési nyűg. Ezen háton alvás, óvatos masszírozás vagy helyi hideg alkalmazása (zacskó fagyott borsó, jégzselé, uborkaszelet) segíthet. A titok az erek szűkítésében (hideg vagy koffeint) és a nyirok elvezetésének noszogatásában rejlik. 

Az én szemem és a trükkjeim

Egyébként a "trükk" szó helyett helyesebb lenne állandó szélmalomharcnak nevezni a cselekménysort, de ez az én blogom és szeretem az illúziókat. 

Vannak az említett ákom-bákom szarkalábak, van a nagy kiterjedéső pergamenbőr és van alatta egy kicsi kékes-lilaság. A kékeslilaság nem vészes, nincs kirívó táska, sem besüppedés. Nem sorolom be magam a genetikai rulett szerencse osztályozásába, nincs gyakorlati értelme.

A szarkalábakra megy esténként a retinolsav és  - bár nincs külön szemránckrémem - egy rakás finomság még, ezekről nemrég írtam. A pergamenbőrre este még olajok mennek, olyan is amiben retinol van és olyan is, ami a hidratáltságot zárja rá éjszakára. Van ide külön csemege, ez a NIOD FECC szem olaj, amivel tavaly karácsonykor leptem meg őket és ahogy műgonddal csak ide kerül belőle úgy néz ki a 15 ml ki is fog tartani a következő Black Friday-ig. 

A smink a legnagyobb kihívás. A "bakeing-et" (sok korrektor és sok púder, hagyjunk időt hogy megszívja megát és megkössön, a maradékot poroljuk le) örökre felejtsük el., mert ez a klasszikus vakolat. Youtube-on és profi fotózáson jól néz ki, de az életben nekünk jajj. A youtuber-ek egyébként beauty ringet (írtam néhény hónapja arról, hogy a ráncok és a fénytan mikor a barátunk és mikor nem) és többször soft focus kamerabeállítást használnak. Nos, lelepleztem az ő flawless-üket. 

Egyébként a korrektor vadászat éppúgy életforma, mit a fényvédő vadászat: életen át tart, mindig van új remény és soha nem dőlhetsz hátra a székben, hogy megvan a szent grál. Ráadásul a korrektor vadászat kockázatosabb: nincs  legfeljebb-elhasználom-a-testemre vagy rákenem-a-gyerekre/férjre lehetőség: drágább és nagyon lassan fogy, szinte biztos hogy egy-egy melléfogás idővel rádoxidálódik. 

Marad a dilemma: hagyjam hidratált-fényesen és nincsenek pókháló ráncok ám a fény vonzza a tekintetet és nyomkodhatom vissza az anyagot a helyére 15 percenként vagy púderezzem le mert a matt elbújtat ám kockáztatok egy hátteret a Jurassic park-hoz néhány óra múlva? Wayne Goss így tanítja: extra alaposan hidratáld, hagyj időt, itasd fel a felesleges hidratálót, használj szemhéj primert oda is, a korrektort ecsettel oszlasd el, lehetőség szerint liquid korrektort, majd utána nyomkodd a bőrödbe még nedves szivaccsal is, itasd fel a fölösleget papírtörlővel, nyomkodj bele lehelletnyi púdert. Wayne Goss viszont csak 40 éves. És a sminkelés a főfoglalkozása. Én is szeretek bíbelődni vele, de erre még nekem sincs időm reggel. Játéknak jó hétvégére. 

A lényeg tényleg az előhidratálásban rejlik és a minimális anyaghasználatban nálam. És újraigazítom napközben ha Jurassic park lett: miniolajozott (sőt olaj-letörölt) gyűrűsujjbeggyel visszanyomkodom. Krémes ujjbegy is jó, de valahogy az olaj jobban újraoldja ami odakötött. 

Jövő héten Petrán Ágitól lesem el a korrektorozási trükkjeit, jön a beszámoló majd !

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8614230639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása