Az arcodra lesz írva, ha dohányzol
2018. május 13. írta: Szolnoki Nikolett

Az arcodra lesz írva, ha dohányzol

bőrkárosító dohányzás

screen_shot_2018-04-18_at_10_17_26.png

Mindenki, aki dohányzik, kivétel nélkül tudja, hogy abba kéne hagyni. Tönkre teszi a tüdőt, az érrendszert, a szívet, az agyat, a várandósság alatt a babát, az alvás minőségét, de még a szexet is. 

A nikotin, a kátrány és a többiek, egy porcikánkat sem kímélnek. És mivel minden az arcunkra van írva, a dohányzás lábnyoma pillantok alatt a bőrünkön éktelenkedik. 

A füst szépen megfogja az öregedés kezét és együtt dupla sebességre kapcsolva fantasztikus részidővel már a félidőben megnyerik a ráncversenyt. Olykor beveszik maguk mellé az UV sugarakat is és máris kész a dream-team, hogy idő előtt ráncos, szárazacska, foltos, lukacsos és lógó legyen rajtunk minden. 

Hiába az összes kence a csodaptikából, hiába a sok finom krém, szérum, A és C vitamin, aktív hatóanyagok és egyéb közel-távoli nyalánkságok, mintha csak a tengerbe hordanánk vizet. Minek? Kőmíves Kelemennék leszünk, amit raktak délig leomlott estére, amit estig raktak, leomlott reggelre. 

Hogy értsük, mi történik: a nikotinnak egyrészt direkt érszűkítő hatása van, másrészt a mellékvesekéreg-noradrenalin rendszeren keresztül is okoz érösszehúzódást, vérnyomásemelkedést. 

Ezzel - többek között - a bőrünk keringését, így tápanyaghoz jutását, anyagcseréjét, oxigénhozzáférését, káros anyagcseretermékektől való megszabadulását nehezítjük. Keringés deficitben bajban van az immunrendszer, buliznak a rosszak. 

Oda a kollagén és oda az elasztin biznisz gördülékenysége. A bőrsejtek megújulása akadozik, jön a fakóság kora. A nyirokkeringés reklamál és szemalatti táskákkal és püffedtséggel tüntet. A mosolyod is a szépségedhez tartozik? Sárga fog, lehellet és ínyvérzés. Egy csokor csücsörítő ránc. Csődközeli állapot. Majd egy reggel - ülsz a tükör előtt - és rájössz, hogy késő. 

A nikotin melletti több száz vegyületből több mint negyven bizonyítottan karcinogén, azaz rákkeltő. A szénmonoxid közvetlenül gátolja az oxigénszállítást a vörövérsejtben, de a formaldehid, hidrogén cianid, ammónia, arzénszármazékok és a kátrány sem hangzik jól. A keringési problémákon túl ezek az vegyületek direktben is károsítják a kollagén és elasztin rostokat. Úgy hívják, egészpályás letámadás. 

A buktató ott van a dologban, hogy a cigarettázás nagyon addiktív. Amíg a hozzá kapcsolódó rituálé, a füst íze a torokban és az agyi jutalamazó központ kielégülése azonnali, a mellékhatások a távoli jövőbe veszők és ködösek. "De hát a nagyapám is, egész életében dohányzott és 85 évesen fittebb mint valaha!" - nyugtatják példákkal a fel-felhorgadó lelkiismertüket. Szerintem ez olyan csúsztatás, mint mutogatni egy Titanic túlélőt és azt mondani, hogy lám-lám, túlélte, nem is volt az akkora katasztrófa. 

Nem bagatellizálom el a leszokás nehézségét. Lehet hogy itt-ott könnyedre vettem a hangot, nem a téma komolyságát akarom csökkenteni. Nem riogatni szeretnék, hanem használható érveket akarok adni. Mert minden nehéz, ami fejben dől el. Az meg zsong és harcol magával. Hátha a hiúság kivételesen most a jó odalra kerül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr5813909190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása