A bőrápolás pszichológiája  -  3/1. rész
2018. május 14. írta: Szolnoki Nikolett

A bőrápolás pszichológiája - 3/1. rész

bőrszín, testmódosítás, szépségfolt

img_1570.JPG

10 évet dolgoztam műtőben. Aneszteziológusként álltam a fejnél, figyeltem a műtéteket. A bőre alatt mindenki egyforma, láttam. Mindenhol, mindenben. A saját szívemet nem ismerném fel. Sokkal több bennünk a hasonlóság, mint a különbség.

De a különbség fontos. A különbség szimbóluma a bőr. A bőr választ el mindentől, amik nem mi vagyunk. A bőr az utolsó határpont, amin megjelölhetjük, kik vagyunk. A bőr a szavak, sőt gesztusok nélküli kommunikáció része. Rajta van az életünk minden nyoma. Vagy a természet írja rá, vagy mi. Stria, tetoválás, heg, folt, ékszer, festék.

Gondolunk arra, milyen fontos, milyen bőrszínűek vagyunk? Fehér, fekete, sárga? Kapuccsinó? Félvér? Mit jelent? Mit üzen?

A nagyon fehér bőr régen az előkelőség szimbóluma volt: az arisztokrácia nem ment ki ha meleg volt, nem görnyedt munka mellett a mezőn, nem sült le, fehér volt. A fehér bőr elegáns, felsőbbrendűséget jelez, luxusnak számít. A távolkeleti nők ma is mindent megtesznek, hogy minél fehérebbek maradjanak, gondoljunk csak az ázsiai napvédő kultuszra.

Testmódosítás

A bőrünk színét kapjuk. Ám dekorálni mi dekoráljuk.

Kezdjük messziről, azokkal a testmódosító módszerekkel, amik a mi, európai kultúránktól távol állnak: bélyegzés, égetés, heggel gyógyuló rituális vagdosás, mind-mind ősi, kultúrális üzenettel bíró jelek. A tüzes billogozás tulajdonlást jelentett, rabszolgák, börtönviseltek megkülönböztetéséül szolgáltak. A bőr karcolása, vágása, hegek képzése főleg Afrikára jellemző, a színes bőrön a hegek jobban láthatók, mint a tetoválás. Az asszonyok mellüket, hasukat dekorálták, jelezték, hogy készen állnak az anyaságra, a férfiak a vállukat, mellkasukat, karjukat, hogy erejüket és hőseisségüket fitogtassák. Kultúrális, vallási, törzsi hovatartozást, vagy éppen életszakaszokat, életeseményt, identitást jelöltek vele.

Ugyez az eredeti, ősi szerepe a tetoválásnak, piercing-nek is. Nem öncélú testdekorálás, nem szépülés és főleg nem divat.

Szépségfolt

Azt tudjátok, a szépségfolt vagy beauty mark miért szexi és vonzó? Miért van akkora kultusza, hogy aki nem olyan szerencsés, mint Cindy Crawford, az csináltat magának “Monroe” vagy “Madonna” piercinget? A középkorban azok a nők, akiknek himlőhely volt az arcán - túlélték a ritkán túlélhetőt -, kelendőbbek voltak a többeiknél. A férjnek nem kellett attól félnie hogy a halálos kór majd egy szakajtónyi gyerek mellől ragadja el.

2. rész

3. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8313938174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása