Fényvédő vadászat mint életforma - 2. évad
2019. június 09. írta: Szolnoki Nikolett

Fényvédő vadászat mint életforma - 2. évad

img_2246.JPG

Tavaly írtam az első összefoglalót a fényvédő gyűjteményemről, jöjjön a hát a sorozat második évada! A beharangozás és készülődés már januárban elkezdődött, de hát egész éves project, nem? 

Nem gondolkozom azon, hogy mennyi az aznapi UV index, nem kémlelem az eget, hogy esik vagy fúj, mindegy hova megyek és mit csinálok, télen-nyáron, minden nap használok fényvédőt. 

 Ez már nemcsak a napvédelemről szól, kicsit scincare, kicsit makeup, szóval miért hagynánk ki? Tudod, ha citrom, limonádé legyen belőle. 

Nem nyűg és kötelesség, hanem kaland és kihívás. A különleges fényvédők halmozása hobbi, a no-limit vadászengedélyük van van, nincs vasárlás-stop, mindig megengedett a zsákmány.

Miért? Mert mostanra a fényvédő már nemcsak egyszerűen SPF ami elnehezeít, csillog és eldugít, hanem hidratál, aktív hatóanyag lehet benne és indítja vagy alkotja a sminket. Ha kell ragyogóvá tesz, ha kell kiegyenlít, ha kell mattít, ha kell primer, ha kell fedése is van. Egy aranyhal sem tudna többet tenni érted.

 A gyűjteményemről általában: döntően fizikai és sok közülük a színezett fényvédő. Mivel továbbra is szabály, hogy az spf értéket csak megfelelő mennyiségő fényvédővel lehet elérni ezért legtöbbször rétegezés párti vagyok: a fél kiskanányi mennyiséget 2-3 termékből építem össze, szem előtt tartva azt, hogy a legkisebb faktorszám se menjen 30 alá. Nyáron már nem is nyúlok alapozóhoz, innen épül tovább a napi smink. A sakkozásban egy szempont sérül időnként: úgy lenne logikus, hogy kémiai fényvédő kerüljön alulra és a tetejére a fizikai, de nem szorongok ezen a tökéletlenségen.

img_2250.JPG

Mutatom egyesével, balról jobbra:

Elta MD UV Physical broad-spektrum spf 41 lighlty tinted

Make P:rem UV defense me Blue ray sun cream spf 50 PA +++++  

Két tökéletes fizikai alap fényvédőm, eBay rendelések. Az Elta picit színezett, de csak annyira hogy csodás, egységes bőrképet eredményezzen. Sam Buntingnak ez volt a kedvence mielőtt saját márkát csinált volna. Linolén és antioxidánsok vannak benne. Vagy az egyiket, vagy a másikat használom első rétegnek a fényvédős dolgok sorában. Mindkettő matt, selymes, nem ragad, könnyű rájuk sminkelni, nem fehéredik ki, könnyű, szinte hidratál, nem érzem hogy annyira szárítana, mint az Australian Gold. A Make P:rem nem színezett. Nagyon fontos, hogy jó nagy tubus mindkettő!

Paula’s Choice Essential Glow Moisturiser spf30  a te embered, ha szereted a dewy finisht, vagyis egy kis ragyogást. Nekem az anti-ageing nem full matt bőrt jelent, úgyhogy én nagyon szeretem. Ez a ragyogás nem az a ragyogás, ami diszkógömb ami a holdról is látszik: ez belső fény. Ahol szeretném, ott le lehet mattítani, orrom két oldalán ahol a pórustenger van, vagy a szemek alatt, szemöldök között. Antoxidánsok vannak benne, nem színezett, jól hidratál, nem hagy fehér réteget, nyomtalanná válik, csak a ragyogás marad.

Régi csapattag, az Australian Gold Botanical Tinted Mineral spf50. Tömve van cink oxiddal és titánium dioxiddal, ezért kicsit szárít. Hétvégén használom, nem gond később bármivel újrakenni. Mini fedése is van, tökéletesen lehet sminkelni rá, de önmagában is szép finisht ad. Mattít, nem csillógós. Nem legutolsó sorban pedig ez az a fényvédő, amit a férjem is rendszeresen használ. A kék Paula’s Choice-hoz szokták hasonlítani, viszont ez óriási tubus.

Smashbox Camera Ready CC cream broad spectrum spf 30, kevert kémiai-fizikai, enyhe-közepes fedést ad, nagyon szép finish-sel. Szilokon van benne és többek között a mumus oxybenzone is, de ekkor mennyiség néhanapján, olykor-olykor nem aggaszt. 

Tá-dám, ez az új kiskedvenc brand, Trinny London és ezen belül is az előkészítő krém, a BFF Cream spf30.  Amikor kinyomod fehér, felkenve felveszi a bőrszínt, kiegyenlít és tündéri szolid ragyogást ad. Nekem tetsző filozófiájuk szerint ezek után csak oda kell kenni egy-egy pötty alapozót, ahol tényleg takargativalónk van. Szóval BFF, lehet akár Best Face Friend vagy Best Fab Find, Best Freekin’ Face cream ever, mindegy: kémiai fényvédős, könnyű vele dolgozni, hidratáló formula, szerintem újrakenéshez is tökéletes. Lehetne nagyon tubusban is.

NIOD Survival 30 SPF30 (PA+++), szintén nem újonc, Brandon teremtménye, jellegzetes hatóanyagszaggal, folyékony állaggal, csodás terüléssel. Bármihez egyszerű fényvédőhöz hozzáteszek belőle egy kis pumpányit, díjnyertes és szerethető termékké varázsolja. Tisztán fizikai, szem alá önmagában egy álom, szabadgyök támadó superoxid dismutase, antioxidáns pycnogenol és más társai, jojobaolaj, szkvalán, felsorolhatatlanul sok finomság van benne. Önmagában nem szoktam használni, vagy egy első réteget kenek belőle vagy keverem mással. Túl pici üveg, szivesebben locsolnám, selymes és matt, de így inkább csak spórolgatok vele.

Colorescience® Tint du Soleil™ UV Protective Foundation, nagyon krémes és sűrű, szinte nehéz vele dolgozni. A “light” árnyalatot rendeletem, amiről kiderült hogy nekem túl világos. Mindezek miatt vagy primer-nek használom, vagy sötétebb fényvédővel keverem, vagy hígabbal higítom, ilyen pl az előbbi NIOD Survival 30-a, vagy Trinny London BFF Eye in Reda. Önmagában nagyon világos tortakrém nekem, minadzonálatl megbecsült és ritkaság tagja a csapatnak. Ha egyszer elfogy, megpróbálom a medium árnyalatot. Van benne kis peptid meg ceramid meg mindenféle fincsi olajok, de inkább az INCI derekán vagy lejjebb.

Régi kedvenc a Missha Perfect Cover BB spf 42  #23 natural beige, igazi alapzó pótló, szivacs vagy ecset sem kell hozzá, ujjal szépen eldolgozható. Kevert fizikai-kémiai, van benne szilikon és ásványi olaj, amikkel nekem semmi bajom, jöhetnek. Az ásványi olaj évmilliókkal ezelőtt élt bogarakból van, nem gondolom hogy a kozmetika ipar nem tökéletesített formában nyúlna hozzá. Szkvalán, arbutin, hidrolizált kollagén van még benne aránylag elöl, méhviasz és glicerin kicsit hátrébb. Először kicsit szürke de később meglágyul az árnylat. Oxidálódik rajtam?

It Cosmetics Your Skin But Better CC+ mineral sunscreen spf 50+ UVA/UVB, full covarage color correcting cream + anti-ageing hydrating serum. Nekem a light-medium árnyalat jó. Van benne illat, szerencsére nem zavar, elillan. Tisztán fizikai, zink oxiddal és titánium dioxiddal, van még csiganyál, hidratáló kollagén és hialuronsav és peptidek is. Tényleg full covarage, érdemes valmivel könnyíteni rajta vagy csak pöttyözni és elsatírozni. Nem tudom miért CC krém, igazi tökös alapozó. 

Colorscience Sunforgettable púder alapú fizikai fényvédője, amit elsősorban napközbeni újrakenéshez próbálok használni. Ez zért nehéz, mert újabban szinte kizárólag kréma lapú sminket használok. Petrán Ági trükkje hozzá: mattító papírral itassam fel a felesleges “fényt” az arcomról, utána használjam és akkor nem lesz nokedli belőle. Olyan, mint egy jó minőségű ásványi alapozó púder. Paula’s Choice-nál láttam hasonlót, lehet hogy az lesz a következő.

Akinek ezek után sincs kedve beleszeretni a napvédőzésbe, ami eddig csak skincare alap volt ám mostantól maga a tökéletes smink kezdet is, annak íme kis írásos motiváció, hogy jutottam el a selyemúton idáig, hogy vegyük rá magunkat a fényvédőzésre?

Kép: én fotóztam 2007 őszén, Tunéziában 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr8214886358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása