Retinol kaland  - az első év
2018. július 16. írta: Szolnoki Nikolett

Retinol kaland - az első év

Kérj tőlem bármit, a retinolomat nem adom

image.jpg

A retinol, vagy A vitamin a bőrápolás szupersztárja. A méhkirálynő a kaptárban. A rangidős tehén az elefántcsordában. Gábor Zsazsa Hollywood-ban. Jane Godall a Gombe Nemzeti Parkban. Frida Khalo a szürreális-szimbolikus-formabontó képzőművészek között. Anti-ageing díva, skincare top-top-top.

A retinolról

Se szeri-se száma dermatológiai cikk és csillag az égen szakirodalom támasztja alá hol-volt-hol-nemvolt idők óta hatékonyságát a ráncok csökkenetésében, a kollagén termelés fokozásában, a pigentfolt-pattanás-pórus harcban. Persze a rendszeres fényvédőzés mellett.

A használatáról, a fokozatos bevezetéséről, hogy mire és miért kell odafigyelni sok helyen olvashattok, például itt >> vagy angolul itt >>

Tényleg díva, alacsony koncentrációban is hatékony, nem érdemes siettetni, mert együtt hisztizik a bőröddel. Az elmúlt egy év alatt sokféle típusú és erősségű retinol vagy származék megfordult a rutinomban. Főleg The Ordinary, Paula’s Choice és patikai változatok. Retinol, tretinoin, retinolsav észter.

Én és a retinolom

Köré épül minden estém. Ha csak két molekula is a gyengébb formulákból, de legtöbbször ott van. És a bőröm valóban egyre jobban megbirkózik vele.

Manapság, a jó napokon 0.025% tretinoin krémet használok, de idáig hosszú és lassú út vezetett. Ha elfogy, várja már sorát a 0.05%-os nagyobb verzió.  Vagy önmagában kenem (borsónyi tényleg elég!) vagy LPR Cicaplast-ba keverem. Spanyolországban vény nélküli patikai krém, Retirides a neve. Minden ismerősöm rá van izzítva, ha csak pár napra megy Prado látogatásra Madridba, El Clasico-ra Barcelonába, vagy tengerparton szakadt shortban-szalmakalapban kószálni, máris repül felé a kérés és a fotó, ilyet hozzál, légyci-légyci!

A félig pihenős napokon a PC Clinical 1% Treatment-re kerül sor, ennél gyengédebb a Tindigo 0.5% Smooth&Glow szérum. A szemem alatti vékony kis szívemcsücskére is a gyengébb formulák kerülnek. Már szemet vetettem a Garden of Wisdom retinolos szérumára, ő lesz ott a következő barátom. A retinol akkor is szabadnapot kap, ha hámlasztós délután van. 

Vallomással tartozom: a nyári komolynál is komolyabb fényvédőzésem nagyon sokat köszönhet neki, mert a retinolomat nem adom. Ha tripla fényvédő az ára? Akkor az. Mégjobb. Annál jobb, minél több amúgy is. Nem kérdés. 

Ha egyik este nyűgösnek érzem az arcom, elengedem és kimarad néhány nap. Már nem esek kétségbe - régen túl vagyunk a bűvös hat hónapon - hogy eredménye legyen. Tudom hogy lesz holnap és holnapután is. Nincsenek vedlő-hámló-piros-jajj napok. Olyan előfordul, hogy orr vagy áll körül finom korpázó bőrt látok reggel, akkor aznap pihenés vagy félpihenés van. Nem erőltetem, tudom hogy hűek vagyunk egymáshoz. Én és a retinolom. Életre szóló kapcsolat.

Utóirat: SENKIT nem bíztatok, hogy így használja a retinolt. ÉN használom így, ez nem javaslat és nem példa. Mindenki bőre és tempója más, de ezt persze tudjátok. Aki engem olvas - azt képzelem - a bőrápolás rengetegében minimum olyan mélyen jár, hogy az első bokrok már összecsukódtak mögötte.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodapatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9114114889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadviga13 2018.09.23. 21:58:00

Miért jó Cicaplastba keverni? Azzal gyengíted picit?

Szolnoki Nikolett 2018.09.24. 04:40:12

Hígítja és a cicaplast nyugtat is!
süti beállítások módosítása